miércoles, 10 de junio de 2009

Els bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki


Els bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki s'ha fet sota una ordre del seu president Harry S. Truman, els dirigents japonesos han decidit ignorar l'ultimàtum de Postdam. El bombardeig atòmic va estar precedit per un període de sis mesos d'intens bombardeig estratègic a 67 ciutats japoneses. La fi de les hostilitats va ser efectiva sis dies després. La Segona Guerra Mundial acaba oficialment menys d'un mes més tard amb la signatura de l'acta de capitulació del Japó. Aquests són els únics bombardejos nuclears que han tingut lloc en temps de guerra. El nombre de morts és difícil de definir i només són possibles les estimacions. El Departament d'Energia dels Estats Units avança la xifra de 70.000 persones per Hiroshima i de 40.000 persones a Nagasaki mortes instantàniament. . Segons una altra font les bombes han matat a 140.000 persones a Hiroshima i 80,000 a Nagasaki , aproximadament la meitat de morts en els dies del bombardeig. Després d'ells molts milers per malalties degudes a l'exposició a la radiació resultant.

Les justificacions dels bombardejos són subjecte de nombrosos debats i controvèrsies. Per als qui s'hi oposen, aquests bombardejos, que van matar sobretot a civils, van ser inútils i són crims de guerra, mentre que pels partidaris de la decisió això ha provocat escurçar la guerra en molts mesos provocant la rendició del Japó i per tant salvant la vida de centenars de milers de soldats americans, així com de civils presoners en el territori que ocupaven els japonesos conegut com la Gran Àsia oriental.

Els supervivents de les explosions, han esdevingut el símbol d'una lluita contra la guerra i les armes atòmiques a tot el món. Però al Japó no han estat reconeguts com supervivents i se'ls ha deixat a la seva sort, perquè les explosions d'Hiroshima i Nagasaki han estat durant molt de temps un tema tabú.

No hay comentarios:

Publicar un comentario