jueves, 11 de junio de 2009

La Tragedia del Struma


La Tragedia del Struma

El 23 de febrer de el vaixell de refugiats jueus "Struma" s'enfonsava en el Mar Negre.

Aquest vaixell, que portava a bord a 769 refugiats jueus (tot i que podia albergar a només 600) que escapaven de les massacres contra els jueus de Romania, partia del port de Constança (Romania) el 12 de desembre cap a Istanbul i d'allà seguiria viatge amb destinació a Israel.

Pressionades per Winston Churchill, les autoritats turques van obligar a la tripulació del vaixell, a estacionar dins del port, sense autoritzar a ningú a baixar a terra. Així van romandre els refugiats jueus durant 70 dies, tancats i amuntegats dins de l'embarcació, sobrevivint gràcies a la insuficient menjar que rebien diàriament per part de la col lectivitat jueva d'Istanbul.

L'Agència Jueva va intentar vanamente convèncer les autoritats del Mandat Britànic que permetés la partida del vaixell cap a Israel, però només deu setmanes després que arribés el vaixell a I¡Estanbul i amb la majoria dels seus passatgers ja malalts d'extrema debilitat i hacinacion, és expulsat de retorn cap al Mar Negre amb els motors descompostos i al cap d'uns pocs quilòmetres, el "Struma" és enfonsat el 24 de febrer de per un torpede enviat, segons sembla per error (o no?) pel submarí soviètic Shchuka 213 comandat pel Capten Denezhko. El saldo va ser de 768 passatgers morts (406 homes, 269 dones i 103 nens) i 10 tripulants romanesos ... Un sol un sobrevivent, de nom David Stoliar va ser trobat surant 20 hores després de l'enfonsament!

Nerea Gurrea Juárez

No hay comentarios:

Publicar un comentario